SE | ENG

Programmering

Förprogrammering eller programmering är ett mycket effektivt sätt att spara både tid och resurser vid själva genomförandet. Vår programmerings och visualiseringsstudio i våra lokaler i Bredden norr om Stockholm är fullt utrustad med den senaste tekniken för att kunna förprogrammera ljud, ljus och bild och noggrant bygga en show långt innan man har tillträde till den fysiska platsen för eventet.

Vi förprogrammerar mediasevrar, ljusshower, cuer, smpte-tidskods körningar och mycket annat. För att visualisera showen använder vi de senaste mjukvarorna från bland annat WYSIWYG, Vectorworks och Depence2.

Förprogrammering för olika tillfällen

Här följer några exempel tillfällen att använda sig av förprogrammering:

Spar tid på plats i eventlokalen

Det kan vara både svårt och kostsamt att få till den tid som behövs för programmering och rep på plats i en eventlokal. Ofta får man tillträde samma dag som eventet äger rum och tiden är knapp. En bra lösning på problemet är att istället bygga upp en virtuell kopia av eventet i en 3d-mjukvara som t ex WYSIWYG eller Depence2. När detta är gjort kan vi tillsammans med dig bygga hela din show, steg för steg, i lugn och ro i vår visualiseringsstudio. När det sen är dags för event så laddar vi våra mediaservers och ljusbord med samma show-fil som vi byggde med dig i studion och vips så finns hela din show redo att köras.

Skapa komplexa video och ljuskörningar

I takt med att tekniken utvecklas inom både bild och ljus så har även körningarna blivit mer avancerade. Nu är det inte längre en fråga om det går att göra, det är bara en fråga om vilken väg man väljer.

Att bygga en komplex show eller körning kräver eftertanke och det är inget man vill behöva fundera på samma dag som eventet. Låt oss tillsammans förprogrammera och bygga din show eller körning så att vi ser till att nyttja den fulla potentialen i tekniken vi använder.

Perfekt timing

Ett av de vanligaste tillfällena när förprogrammering kommer på tal är när man vill få till någonting som kräver en riktig synkronisering och timing mellan flera olika discipliner. Det kan t ex vara en introvideo som ska få en synkroniserad ljusshow att blinka i takt eller ett dansnummer med integrerad video.

Vi är vana att jobba med tidskod och tidskodsgenerator som skickar en gemensam signal till all tekniska styrenheter som ljusbord, mediaservers m.m. När tidskoden startar så triggas automatisk de förprogrammerade stegen i cue-listan och showens cuer skjuts av vid exakt rätt tillfälle varje gång. Perfekt för krävande körningar där timingen är A och O!

Våra olika tjänster inom förprogrammering

Här följer några exempel på de tjänster vi erbjuder inom förprogrammering:

Förprogrammering av ljussättningar

Genom att förprogrammera ljussättningar i speciella visualiseringsmjukvaror kan vi få en mycket verklighetstrogen uppfattning av hur vår ljussättning kommer att se ut på plats. Detta är fantastiskt verktyg som ger oss möjlighet att testa olika armaturer och tekniker för att uppnå det resultat vi är ute efter.

Förprogrammering ger oss också möjlighet att i förväg bygga ljussättningar eller så kallade looks för att spara dyrbar tid på plats under ett genomförande. Vi kan också bygga hela körningar, så kallade cue-listor, långt i förväg i vår förprogrammeringsstudio.

Tidskodsprogrammering

Vi har lång erfarenhet av att göra olika programmeringar som styrs av så kallad tidskod (SMPTE). Detta är ett mycket effektivt sätt att skapa tighta körningar och ger möjlighet att styra t ex ett ljusbord och en mediaserver efter samma tidslinje. I vår programmeringsstudio har vi all utrustning som behövs för att skapa tidskodsstyrda programmeringar.

Förprogrammering av mediaservrar och Watchout

Mediaservers har blivit mer och mer avancerade med åren och nu för tiden är det knappt en fråga om någonting går att göra utan snarare en fråga om vilket sätt man vill lösa det på. I takt med att mediaservrarna har blivit mer kompetenta har också förväntningarna på videokörningarna blivit högre och programmeringstiden längre.

I vår programmeringsstudio har vi en komplett uppsättning av samma mediaservrar från Dataton Watchout som vi använder ute i fält. Detta ger en unik möjlighet att i lugn och ro kunna programmera och bygga sina tidslinjer för att sedan kunna köra dom direkt när man kommer till sitt genomförande.
Referenscase
Här är några utvalda case för programmering:
Referensbilder
Såhär kan det se ut när vi gör programmering:
EDGE bildtekniker Robin Skarp programmerar en Watchout mediaserver
EDGE bildtekniker Robin Skarp programmerar en Watchout mediaserver
EDGE ljustekniker Per Evers programmerar ljus på ett Grand MA ljusbord
EDGE ljustekniker Per Evers programmerar ljus på ett Grand MA ljusbord