SE | ENG

Ljusteknik

Edge ljusavdelning projekterar, levererar och opererar ljus och rigginglösningar till alla våra olika affärsområden. Det kan vara infälld belysning i snickeriproduktioner, ljussättning av mässor och mässmontrar eller fullskaliga ljusproduktioner för event och konsert på arenor.
"Skapa dramatik i en scenisk framställan, ge en talare ett jämnt och slätt frontljus, anpassa ljussättning för kameraproduktion, hitta en balans mellan ljus och projiceringar, belysa lounger och miljöer, tydliggöra skyltningar. För oss är det här självklart. Vi gör det varje dag"
Vi har designat och kört ljus för världskända house dj's, rockband, singer-songwriters, magiker, dansgrupper och i princip alla andra sorters artister. Vi har kunskapen och tekniken för att skapa både spektakulära ljusshower med tidskodsstyrning och stilrena ljussättningar i mer sobra sammanhang.

Ljus för olika tillfällen

Ljus för oss är både funktion och form. Vi använder ljussättning för att framhäva talare, artister och produkter både på scener, i montrar och i digitala sändningar. Vi använder också ljus som ett kreativt verktyg för att förstärka känslor och budskap i framträdanden och sändningar. Nedan följer ett par exempel på vad det kan innebära.

Proper ljussättning för stämmor och chefsmöten

Med rätt val av utrustning skapar vi driftsäkra och stilrena ljussättningar som passar utmärkt för sofistikerade tillställningar som t ex chefsmöten och bolagsstämmor. Våra erfarna ljustekniker planerar sina ljuslösningar per uppdrag och är mycket noga med att hitta rätt nivå vad gäller effekt, funktion och säkerställande.

Heltäckande funktionsbelysning för expo och visning

Vill man exponera någonting på en mässa eller för en visning så är ett heltäckande ljus en förutsättning för ett bra resultat. Vi ljussätter mässmontrar och hela mässor likväl som modevisningar och produktlanseringar. I dialog med dig som beställare väljer vi ljusarmaturer och riggning som passar ditt projekt bäst och ger dig ett skräddarsytt ljus unikt för ditt arrangemang.

Vältempererat kameraljus i studios och i fältet

Ljussättning för kameraproduktioner är ett uppdrag med många utmaningar. Gör man dessutom ett projekt där man både har åskådare som tittar genom en kamera och åskådare som tittar live så har man höjt ribban ytterligare ett snäpp. Vi har lång erfarenhet av båda dessa scenarier och en uppsättning av armaturer för olika funktioner. Vi är vana vid att färgmatcha vår ljussättning längs kelvin-skalan för att synka med bildproducenter och fotografer.

Färgsprakande ljusshower för underhållning och artister

Den mest kreativa delen i vårt ljusarbete tar form när vi tar fram ljusdesign och ljussättning för show och gala. Det kan handla om att helt fritt producera en förprogrammerad ljusshow som styrs av tidskod, anpassa en lösning för konferens med underhållning eller att leverera enligt en rider för en turnerande artist.

Ljusavdelningens beståndsdelar

En modern ljusavdelning har många beståndsdelar som tillsammans skapar snygga, säkra och kostnadseffektiva lösningar. Vi har en modern och välskött teknikpark med armaturer och utrustning från välrenommerade leverantörer inom följande kategorier:

Konventionellt ljus

Vårt lager av konventionellt ljus inkluderar bland annat profiler, fresneller och floodljus av olika typ från leverantörer som ETC och Selecon / Strand. För att kontrollera detta ljus använder vi dimrar från ETC och Avolites.

LED-Ljus

Vi har hundratals LED-armaturer för olika ändamål. Trådbundna och trådlösa LED-ramper och LED-kannor som kan användas både som uplights och scenljus är en mycket kostnadseffektiv ljuslösning som ger mycket ljus men drar väldigt lite ström.

Vi har även batteridrivna, trådlösa LED-armaturer från Astera som med fördel används som kameraljus vid inspelningar. De kan med fördel även användas för mycket kreativa ljussättningar, helt utan störande kablage.

Rörligt ljus

Vårt rörliga ljus kommer från leverantörer som Martin och Ayrton. Vi har både wash-armaturer för en bred ljussättning med högt CRI-värde och spot-armaturer som skapar knivskarpa ljusbilder med gobos och animationshjul.

Med våra rörliga MagicPanel-armaturer från Ayrton skapar vi stora pixelmappningseffekter från ett ljusbord eller en mediaserver.

Ljusbord och mediaservers

För att styra våra ljusriggar använder vi oftast en kombination av digitala ljusbord från tillverkare som Avolites eller GrandMA och mediaservers från Dataton Watchout eller Green Hippo. Vi gör synkroniserade shower med ljus och video samt även förprogrammerade intron när projektet kräver noggrann synkronisering. Eftersom tidsschemat ofta är pressat ute på genomförande har vi byggt en visualiseringsstudio i våra egna lokaler där vi i förväg kan programmera våra ljus- och videokörningar.

Dekorljus

För att sätta en sista touch på våra dekorlösningar har vi också ett stort lager med olika armaturer för dekorbelysning. Pendelarmaturer, golvlampor och olika typer av specialbyggda armaturer ger våra scenografier en unik look.

Tross och rigging

För att rigga våra ljuslösningar har vi ett stort utbud av tross och motorer från bland annat tillverkaren Milos. Säkerhet är ett nyckelord för ljusavdelningen och vi gör alltid viktberäkningar på alla våra flugna lösningar.
Referenscase
Här är några utvalda case för ljus:
Referensbilder
Såhär kan det se ut när vi gör ljus:
Stora tross-cirklar installerade inför event EDGE personal riggar tross och ljus på Tele2 Arena Ljussättning av Blå Hallen i Stockholms Stadshus Ljusrigg till scen på företagsevent i Globen / Avicii Arena Rigg av tross inför event Rigg av ljusteknik i banketsal Byggnation av scen till event på Tele2 Arena Rigg av ljus till event Rigg av tross i motorer till event Service av Martin Rush MH7 rörliga armaturer Rörligt ljus till digitalt event - Ayrton Magic Panel 602 Rigg av ljus och teknik till streamingstudio Casear med EDGE egentillverkade ljusarmaturer Triangled Rad av casear med ljus EDGE Ljustekniker riggar tross och ljus på Winterviken EDGE ljustekniker Daniel Hellström sköter motorer till event rigg Trossar med rörligt ljus till företagsevent Rigg av motorer till tross Scen med rörligt ljus Projicering av gobos på trådgardiner på företagsevent Ljusrigg med led-matriser, rörligt ljus och Astera Titan Tubes i lokalen Fuji på Yasuragi Miljöljussättning med trådlösa AX3 led-puckar från Astera i fado glober Scen med rörligt ljus till företagsevent på Globen, Avicii Arena Lasertunnel som entré in till event Ljusdesign till nattklubb på företagsevent i Barcelona EDGE Ljustekniker Per Evers programmerar ett Grand MA ljusbord på Guldägget på Waterfront Scendesign med Triangled LED-armaturer Ljussättning med Astera Titan Tubes till inspelning av Snabba Cash the Music Event Ljussättning till konsert på Viktor Leksell på företagsevent på Tele2 Arena Rörligt ljus som ljusdesign till företagsevent på Stadium Arena i Norrköping Ljusdesign med rörligt ljus och laser till konsert med Axwell på Sjöhistoriska Muséet Miljöljusättning av Nordiska Muséet till Youtube 10års jubileum Rigging till ljus och led-skärm på Nordiska Muséet Entretunnel till event på Hotel At Six med Martin VDO Sceptron Ljusdesign till scenen på Hotel At Six med Ayrton Magic Panel och Martin VDO Sceptron